Yabancılar hakkında konulan tahdit kodları; idareye başvuru ve iptal davası yolu ile kaldırılabilmektedir. Ayrıca, meşruhatlı vize yolu ile, yabancı şahsın ülkeye girişinin önü açılmaktadır. Bunların yanı sıra, tahdit kodu ile birlikte deport kararının da verildiği hallerde, deport kararının kaldırılması davasında kodun da kaldırılması talep edilebilmektedir.
Tahdit kodlarının; çalışma veya ikamet izni iptali, vize iptali, sınır dışı edilme, ülkeye giriş yasağı uygulanması gibi birden fazla olumsuz sonucu vardır.
Tahdit Kodunun Kaldırılması İdari Başvuru
Yabancı hakkında tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek ilk yol, idari başvuru yoludur. İdareye itiraz, gerekçeli bir dilekçe ile, tahdit kodunun konulmasını takip eden günden itibaren 60 gün içinde yapılmaktadır. Başvurunun yapılacağı makam, Göç İdaresi Başkanlığıdır.
Başkanlık, 30 gün içinde talebe yanıt vermelidir. Eğer bu süre içinde herhangi bir yanıt vermezse, talebi reddettiği kabul edilir. Başvuru, dava açma süresini durdurur, cevaptan sonra süre yeniden işlemeye başlar. Yani talebin reddi veya reddedilmiş sayılması durumlarında, 60 günlük idari dava açma süresinden kalan zamanda, iptal davası açılabilir.
Örnek vermek gerekirse, 60 günlük dava açma süresinin 25. gününde idareye başvuruda bulunan yabancı şahıs, cevabı takip eden günden itibaren 35 gün içinde iptal davası açmalıdır. Aksi halde dava açma hakkı düşer.
Tahdit Kodunun Kaldırılması ve Giriş Yasağının İptali İçin İdari Dava
Tahdit kodunun ve buna bağlı olarak konulan giriş yasağının kaldırılmasında bir diğer yol iptal davasıdır. Bu dava, idareye başvurmadan veya başvurduktan sonra açılabilir. Dava açma süresi ise, kararın tebliğinden itibaren 60 gündür. İlk derece mahkemesinden alınacak karara karşı tebliğden sonraki günden itibaren 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
Tahdit kodunun kaldırılması için açılan iptal davaları, yürütmeyi kendiliğinden durdurmaz, talep edilmesi gereklidir.
Tahdit Kodu Kaldırmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
Tahdit kodunu kaldırmada yetkili ve görevli mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Sınır dışı etme kararının iptali davalarında yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.