• av.eylulkiziloglu@gmail.com
  • Çalışma Saatleri: 09.00 - 18.00
  • 0530 474 60 44

İdari Gözetim Kararına İtiraz

İdari Gözetim Kararı 

Terke davet edilmeyen yabancılar ile terke davet prosedürü işletilen ve kendisine verilen süre içinde sınır dışına çıkmayan yabancılar, geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altına alınır. Kolluk güçleri tarafından yakalanan yabancılar en geç 48 saat içinde geri gönderme merkezlerine götürülür.

İdari gözetim süresi en fazla 6 ay olabilir. Ancak, yabancının idari makamlar ile iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle sınır dışı işlemlerinin tamamlanamaması hâlinde, bu süre 6 ay daha uzatılabilmektedir.

İdari gözetimin devamında zaruret olup olmadığı, valilik tarafından her ay düzenli olarak değerlendirilir. Gerek görüldüğünde, otuz günlük süre beklenmez. İdari gözetimin devamında zaruret görülmeyen yabancılar için idari gözetim derhâl sonlandırılır. Bu yabancılara, idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir. İdari gözetim kararı, idari gözetim süresinin uzatılması ve her ay düzenli olarak yapılan değerlendirmelerin sonuçları, gerekçesiyle birlikte yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Aynı zamanda, idari gözetim altına alınan kişi bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa, kendisi veya yasal temsilcisi kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.

Geri gönderme merkezindeki yabancılara  yakınlarına, notere, yasal temsilciye ve avukata erişme ve bunlarla görüşme yapabilme, ayrıca telefon hizmetlerine erişme imkânı sağlanır. Kişi idari gözetim altında Geri Gönderme Merkezinde bulunuyorsa dilekçeyi geri gönderme merkezi idaresine vermesi yeterlidir. İdare sulh ceza hâkimine ulaştıracaktır.

 

İdari Gözetime Alternatif Yükümlülükler

Hakkında idari gözetim kararı alınabilecek kişiler açısından, valilikler tarafından idari gözetime alternatif yükümlülükler de getirilebilmektedir. Yabancının, alternatif yükümlülüğün yanında ayrıca idari gözetim altına alınması gerekmez. Bahsi geçen alternatif yükümlülükler şunlardır:

  • Belirli sürelerde İl Göç İdaresine giderek imza atma,
  • Belirli adreste ikamet etme,
  • Bildirimde bulunma,
  • Aile temelli geri dönüş,
  • Geri dönüş danışmanlığı,
  • Kamu yararına ilişkin hizmetlerde gönüllü olarak görev alma,
  • Teminat yatırma,
  • Elektronik izlenme.

Yukarıda yer alan yükümlülüklerden bir ya da birkaç tanesi idari gözetim kararı yerine getirilebilmektedir. Getirilen yükümlülüklerin uygulanma süresi en fazla 24 ay olabilmektedir. Yabancının alternatif yükümlülüklerine tabi tutulması halinde de bu karar yabancıya tebliğ edilmektedir. Elektronik izleme kararına karşı Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunmak mümkündür. Yabancının, valilik tarafından getirilen alternatif yükümlülüklere uymaması halinde, idari gözetim kararı verilebilmektedir.

 

İdari Gözetim Kararı Verilen Yabancı Nerede Tutulur?

Hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı verilen yabancılar, geri gönderme merkezlerinde tutulmaktadır. Geri gönderme merkezi, geri gönderilmek üzere tutulan yabancıların sınır dışı edilinceye kadar tutuldukları ve bu amaçla kontrol altına alındıkları merkezleri ifade eder. Yabancı kişi, ilgili süre boyunca özgürlüğünden alıkonulacaktır. Yabancının geri gönderme merkezinde bulunduğu dönemde ise, yetkili merciler tarafından deport işlemleri tamamlanılacak, işlemler tamamlandığında ise kişi sınır dışı edilecektir.

 

İdari Gözetim Kararına İtiraz

İdari gözetim kararına itiraz, hakkında idari gözetim kararı alınan yabancı yahut avukatı tarafından, gerekçeli dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır. Yetkili Sulh Ceza Hakimliği, idari gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliğidir. 

İdari gözetim kararına itiraz başvurusu yapılmış olmasına rağmen yabancı, Sulh Ceza Hakimliği itiraza ilişkin olumlu kararı verene kadar idari gözetim altında tutulacaktır. Konu hakkında olumsuz karar verilmesi halinde, yabancı yahut avukatı, idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı veya değiştiği iddiasıyla yeniden Sulh Ceza Hâkimliğine itirazda bulunabilir.

İdari gözetim kararına itiraz edilmesi halinde, yalnızca kişinin idari gözetim altında bulunması incelenir. Yani, sınır dışı işlemleri durmayacaktır. Sınır dışı işlemlerine itiraz ederek, bu işlemlerin durmasını isteyen yabancıların ayrıca idare mahkemesinde sınır dışı kararının iptali davası açması gerekmektedir.